Hajómodell építés előkészítése

Hajó és csónak modell típus

Egy jól megtervezett hajó modell, csónak típus.

Nem csak gumicsónak kell a szórakozáshoz

Mielőtt hozzáfogunk egy hajómodell vagy gumicsónak építéséhez, többféle szempontot kell figyelembe venni. Először is el kell dönteni, hogy versenyzési célokra kereskedelmi vagy hadihajótípust, esetleg gumicsónakot választunk-e, figyelembe véve, hogy minden típusnak van a másiktól eltérő előnyös tulajdonsága.

A kereskedelmi hajók általában öblösebb, zömökebb testűek, így modelljeikben könnyebben elhelyezhetők a berendezések: akkumulátor, a hajómotor és az irányítóegység. Küllemük, színezésük tetszetősebb, impozánsabb. Nem túlságosan hosszú modellek, ami tárolás és szállítás szempontjából nem közömbös.

A táv-irányítható hajómodellek mai szóhasználattal drónok is lehetnek.

A hadihajók rendeltetésüknél fogva gyorsabbak, karcsúbbak, ennélfogva a modell teste hosszú, de keskeny lesz. Ez nehezíti a beleépítendő berendezések elhelyezhetőségét, tömegük megfelelő elosztását. Építésbonyulultsági fokuk és sebességük nagyobb, ezért megnöveli a versenyen szerezhető pontszámot.

Fontos előre eldönteni, hogy milyen méretarányban építsük majd a modellt, a gumicsónakot. Ugyanis ez határozza meg, hogy mekkora lesz a modell valóságos mérete, valamint mennyi lesz az építési munkaóra ráfordítás.

Mivel egy kisléptékű modellen minden egyes alkatrész kicsi, ezért megmunkálása nehezebb, építése több időt kíván, viszont az építés bonyolultsági fokát a versenyeken értékelik.

Ugyanakkor nagyléptékű modell készítése egyszerűbb, minden darabja viszonylag nagy, könnyebben kialakítható, ezért ezt már kedvezőtlenebbül pontozzák.
Ezután következő igen lényeges tennivaló, hogy alaposan tanulmányozzuk a rendelkezésre álló rajzokat. Amennyiben azok nagyméretű, fénymásolt rajzok, a rajtuk lévő méretarány megfelel a valóságnak.

Ha nincs kedved saját kezűleg barkácsolni a hajómodelleket, könnyedén megrendelheted Ukrajnából, ahol gumicsónakot, RIB csónakot is vásárolhatsz.

Continue reading

Bark hajótípus XVIII. században

A gumicsónak nagy múltú őse

Bark csónak gumiból is.

Korai Bark hajhajó vitorlázata.

A gumicsónak mai formájában könnyen alkalmazható halászatra, vadászatra és hétvégi kikapcsolódásra. A most gyártott csónaktípusok könnyen szállíthatóak és akár egyetlen ember is elboldogul velük. A Bark gumicsónak a 18. századi hajótípusokról kapta a nevét, ismerkedjünk meg a történetével.

A 18. századi kereskedelmi hajóépítés egyik sajátossága volt, hogy az első és a hátsó felépítményt egy összefüggő fedélzettel kötötték össze. E fölött a hajó hátul még egy negyed fedélzetet viselt. A 18. századi hajótest építésben a Chapman „Architectura Navalis Mercatoria” című műve alapján fregatt, hekbot, pink catt és bark építésű hajókat különböztettek meg. Ezek az építésmódok elsősorban a tatkiképzésben tértek el egymástól, a catt és a Bark építésű hajóknál azonban az orrkiképzés is más, jóval egyszerűbb volt, csak az orrtőke állt, de hiányzott a ráácsolt előrenyúló orr-rész a díszes faragással és a merevítő ívelt, kosár alakú szerkezettel.

A hajótest építésétől teljesen független volt a vitorlázat: egy fregatt építésű hajót fel lehetett szerelni snowvitorlázattal, egy Bark építésűt pedig fregattvitorlázattal.

Gumicsónak bark fedett

Mai fedett Bark

Az építési módok szerinti megkülönböztetés a hajóknál a 19. században megszűnt: a fregatt név megmaradt egyrészt a sorhajó után következő nagyságrendű hadihajó, másrészt a kontinensen a teljes vitorlázatú hajó elnevezésének.

A háromárbocos, teljes vitorlázatú hajó mellett megjelent az ugyancsak 3 árbocos, de egyszerűbb vitorlázatú bark: elő- és főárbocán keresztvitorlákat hordott – ekkor még csak kettőt-kettőt, tatárboca pedig csak egy ágvitorlával volt felszerelve.

A 21. században a Bark gumicsónakok a hajótípus megbízhatóságát akarják továbbvinni nevükben. A kiváló anyagokból készült járművek evezővel és csónakkal szerelt változatban is megvásárolhatók kiváló áron. A Bark és a Kolibri csónakok gumiból készülnek és elődeikkel ellentétben már nélkülözik az árbocos kialakítást, szükség esetén azonban sátor telepíthető a hajótestre.

Forrás: Chapman, F. H., 1957. Architectura navalis mercatoria 1768. 3. Aufl Burg: Loef

Continue reading

Csónak és hajótípusok a XVI. században

hajó típus csónak

Kolombusz hajója a legismertebb karakk típus.

A gumicsónak még várat magára

A két eredőből, a déli és az északi típusokból kialakuló európai hajóépítés e században már egységes hajótípust teremt meg, mely minden nemzetnél nagyjából azonos volt. Ez az egységes típus a gallion. E mellett egy ideig természetesen még továbbra is szerepeltek a régebbi, középkori eredetű típusok, melyeket nem nevezhetünk csónaknak.

E században még tovább élt a karakk típusa. A XVI. századi karakkok méreteikben megnőttek, s elő- és hátsó bástyáik aránytalanul magasra emelkedtek. Igen mély járatúaknak kellett lenniük a magas felépítmények és a túlságosan nagy fővitorla nyomásának ellensúlyozására.

Ez a fajta hajó a főfedélzet felett hátul két, elöl pedig ugyancsak két, de lehet, hogy három fedélzetet hordott. A felső fedélzetek közötti nyílásokban voltak a lőfegyverek, mintegy ötven kisebb, nagyrészt kéziágyú.

A fedélzet felett – nemcsak az elő- és hátsó bástya felett, mint régebben, hanem a főfedélzet fölött is – nyeregtetős rácsos faszerkezetek épültek, amelyekre ponyvát lehetett kifeszíteni. Ha lett volna ebben az időben, itt tartották volna a gumicsónakot is. A hajó négy árbocot kapott, a hátsó kettőt latin vitorlákkal. A karakk jellemző vastag, magas főárbocát megtartotta. Ezen hatalmas fővitorlát viselt, mely nemcsak a két vitorlaszarvnál volt befogva, hanem több helyen középen is. E fölé egy kis derékvitorlát húztak fel. A kis előárboc egy keresztvitorlát viselt. Orrárbocon vakvitorla lógott.

A gumicsónak megjelenéséig még több száz évet kellett várni, amikor a nagy, késői karakk típusok egyik képviselője a portugál Santa Catarina do Monte Sinai hajózott a tengereken és folyókon. A hajó a főfedélzet alatt két fedélzettel volt ellátva, a főfedélzet fölött pedig hátul négy, elöl három fedélzetet viselt. Itt voltak a csónakok előkészítve. A hajó tatrésze hátul kissé összeszűkült felfelé, hogy a nagy magasságot ezzel ellensúlyozza. Négy árboccal volt felszerelve. A főfedélzet felett nyeregtetős védőrács volt, melynek tetején az elő- és a hátsó bástyát összekötő híd vonult végig. A felépítmények fedélzetei közti nyílásokban 140 kis, főleg kézi ágyút hordott. Csónakból kevés volt rajta.


Csónak és hajótípusok a XVI. században is léteztek már nem csak modellek és makettek, bár a gumiból készült tárgyak ritkák voltak. A hajótípusok megismerése a karakk és egyéb csónakokkal és gumicsónakokkal is kezdődhet, ha ilyen modellt szeretnél vásárolni, melynek ára megfizethető mindenki számára, de a minőség utolérhetetlenül jó. Figyelmes olvasók számára ajánlott további témák: hajó típusok, csónak, gumicsónak, hajó, fedélzet.