Csónak és hajótípusok a XVI. században

hajó típus csónak

Kolombusz hajója a legismertebb karakk típus.

A gumicsónak még várat magára

A két eredőből, a déli és az északi típusokból kialakuló európai hajóépítés e században már egységes hajótípust teremt meg, mely minden nemzetnél nagyjából azonos volt. Ez az egységes típus a gallion. E mellett egy ideig természetesen még továbbra is szerepeltek a régebbi, középkori eredetű típusok, melyeket nem nevezhetünk csónaknak.

E században még tovább élt a karakk típusa. A XVI. századi karakkok méreteikben megnőttek, s elő- és hátsó bástyáik aránytalanul magasra emelkedtek. Igen mély járatúaknak kellett lenniük a magas felépítmények és a túlságosan nagy fővitorla nyomásának ellensúlyozására.

Ez a fajta hajó a főfedélzet felett hátul két, elöl pedig ugyancsak két, de lehet, hogy három fedélzetet hordott. A felső fedélzetek közötti nyílásokban voltak a lőfegyverek, mintegy ötven kisebb, nagyrészt kéziágyú.

A fedélzet felett – nemcsak az elő- és hátsó bástya felett, mint régebben, hanem a főfedélzet fölött is – nyeregtetős rácsos faszerkezetek épültek, amelyekre ponyvát lehetett kifeszíteni. Ha lett volna ebben az időben, itt tartották volna a gumicsónakot is. A hajó négy árbocot kapott, a hátsó kettőt latin vitorlákkal. A karakk jellemző vastag, magas főárbocát megtartotta. Ezen hatalmas fővitorlát viselt, mely nemcsak a két vitorlaszarvnál volt befogva, hanem több helyen középen is. E fölé egy kis derékvitorlát húztak fel. A kis előárboc egy keresztvitorlát viselt. Orrárbocon vakvitorla lógott.

A gumicsónak megjelenéséig még több száz évet kellett várni, amikor a nagy, késői karakk típusok egyik képviselője a portugál Santa Catarina do Monte Sinai hajózott a tengereken és folyókon. A hajó a főfedélzet alatt két fedélzettel volt ellátva, a főfedélzet fölött pedig hátul négy, elöl három fedélzetet viselt. Itt voltak a csónakok előkészítve. A hajó tatrésze hátul kissé összeszűkült felfelé, hogy a nagy magasságot ezzel ellensúlyozza. Négy árboccal volt felszerelve. A főfedélzet felett nyeregtetős védőrács volt, melynek tetején az elő- és a hátsó bástyát összekötő híd vonult végig. A felépítmények fedélzetei közti nyílásokban 140 kis, főleg kézi ágyút hordott. Csónakból kevés volt rajta.


Csónak és hajótípusok a XVI. században is léteztek már nem csak modellek és makettek, bár a gumiból készült tárgyak ritkák voltak. A hajótípusok megismerése a karakk és egyéb csónakokkal és gumicsónakokkal is kezdődhet, ha ilyen modellt szeretnél vásárolni, melynek ára megfizethető mindenki számára, de a minőség utolérhetetlenül jó. Figyelmes olvasók számára ajánlott további témák: hajó típusok, csónak, gumicsónak, hajó, fedélzet.