Hogyan vásároljunk gumicsónakot?

Gumicsónak horgász halász

Egy horgász kényelmesen elfér a csónakban.

A csónakok kiválasztásának szempontjai

Amikor gumicsónakot szeretnénk választani, az első és legfontosabb kérdés, hogy mekkora méretű csónakot akarunk venni. A csónak legfontosabb mérete a hosszúsága, eladó motoros gumicsónakokat már 230 centimétertől vehetünk.

Azok a motoros gumicsónakok melyek mérete nem haladja meg a 300 centimétert, egy horgász személy számára készült, attól függetlenül, hogy teherbírásuk 500 kg., leírásukban pedig 4 férőhely szerepel. Ha használatba vesszük a motoros gumicsónakot, a motor, horgászfelszerelés és egyéb teher mellett már csak egyetlen horgász férhet el kényelmesen.

Egy 270 centiméter hosszú gumicsónak hasznos belső mérete, hossza mindössze 170 centiméter, ballonon belüli szélessége pedig 66 centiméter. Horgászok számára nem kényelmes a gumicsónak ballonján ülve horgászni, ezért csónakvásárláskor ezt a részt ne számítsuk bele a hasznos csónakterületbe.
A 230-300 centiméteres motorral rendelkező gumicsónakok magányos horgászok és vadászok számára optimális választás

 • pozitívum: rövidebb, kisebb csónak = alacsony ár
 • negatívum: egyedül unalmas csónakázni.

A 330-400 centiméter hosszú csónakokat a gyártók 6 személyesre tervezték, valójában két horgász férhet el benne kényelmesen horgászbotokkal és felszereléssel együtt. A 4 méteres Bark vagy Kolibri gumicsónakban statikus horgászat esetén 3 horgász is helyet foglalhat.

A motoros gumicsónak vásárlásakor figyelembe kell venni azt is, hogy az egyszemélyes csónakmotorral és felszereléssel együtt akár 40-60 kilogrammot is nyomhat, tehát érdemes mindenképpen kétszemélyes horgásztúrákra tervezni.

Négy méternél hosszabb gumicsónakok is kaphatóak, de ezek súlya és ára meglehetősen magas, mozgatásukhoz minimum 30 lóerős motorra van szükség, ezért az ilyen csónakok vásárlását csak nagyobb vízfelületen közlekedők számára ajánljuk, amennyiben kereskedelmi célból kívánnánk hasznosítani a járművet.

A gumicsónak teherbírása: ezzel Önnek nagy valószínűséggel nem kell foglalkoznia. Ha a gumicsónak leírásában 500 kilogrammos teherbírás szerepel, akkor ennél többet is elbír a valóságban. A csónak terhelhetőségének a helykihasználás szab határt, mivel ezt az 500 kilogrammot (már amennyiben nem vassúlyokról vagy ólomgolyókról van szó) valahogyan rá is kellene halmozni a csónakra, ami szinte lehetetlen feladat. Átlagos horgászok, vadászok túrázók számára bőségesen elegendő a gumicsónakok teherbírása.

A gumicsónak padlózata

A modern gumicsónakok többsége kemény műanyag vagy fapadlóval van ellátva. Ez kényelmessé teszi az utazást és biztonságossá teszi a horgászatot, hiszen álló helyzetben is stabil maradhat a horgász vagy vadász.

Continue reading

A csónak története

Csónak régi gumi

Egyiptomi csónak

A gumicsónak őse Egyiptomból származik?

A gumicsónak, csónak egyik legősibb előde a felső-nílusi ambacsónak, melyet még ma is összekötözött nádkévéből készítenek, melynek vékonyabb része a csónak eleje, a szélesebb pedig a farrésze. Az egész olyannak hat, mintha egy középen kettévágott csónak egyik fele lenne. A kitűnő műszaki érzékkel rendelkező egyiptomiak azonban már a történelem előtti korban megtalálták a viszonylag tökéletes hidrodinamikai és esztétikai formát. Papiruszhajójuk úgy készült, hogy a nádszálak megfelelő elrendezésével 6-10 méter hosszú, mindkét végükön elvékonyodó, szivar alakú kévéket kötöttek, s 5-6 ilyen kötegből már meglehetősen széles, de mégis könnyű járművet tudtak előállítani. Ez az olcsó és egyszerű konstrukció annyira bevált, hogy az egyiptomi hajózás fejlettebb korszakaiban is a mezőgazdaságban és a halászat-vadászat körében változatlanul népszerű maradt, a gumicsónak megjelenése után is.

A papiruszhajó, csónak kezelése igen egyszerű. A sekély vízben – többnyire itt használták, ahol ma a könnyű és strapabíró gumicsónakot használják – hosszú rúddal, csáklyával tolták előre, a folyó sodrában kézi erővel, evezővel hajtották.

A nílusi papiruszhajókon – hasonlóan a Titicaca-tavi nádcsónakhoz és a motor nélküli gumicsónak némelyik változatához – vitorlát is használtak, a hajótest laza szerkezete miatt azonban két- vagy háromlábú, lefektethető árbocon. A vitorla egyébként is a hosszabb utazások eszköze volt, márpedig, mint említettük, a papiruszhajót huzamosabb ideig nem úsztathatták vízen, gyakran kellett szárítani, ellentétben a gumicsónakkal. Élettartama még így sem igen volt három hónapnál hosszabb.

„Az ilyen jármű alig nevezhető csónaknak vagy hajónak, inkább tutaj belső tér, űrtartalom nélkül, amely az egésznek hordképességet kölcsönözhetne. Úszóképessége csak annyi, amennyi magáé az anyagé, a száraz papiruszé. Ebből következik az a hátránya, hogy hosszabb használat után, amikor már alaposan megszívta magát vízzel, hordképessége csökken. Néhány kísérlet igazolja, hogy a frissen szárított papirusznádnak rendkívül jó az úszóképessége. Egy kisebb, 60 g súlyú papiruszköteg 228 g súlyt bír el. 10 nap múlva azonban, amikor a papirusz már átnedvesedett, és önsúlya 345 g-ra növekedett, már csak 65 g terhet bírt el. A csónak háromnapi szárítás után alaposan összezsugorodott, és megint nagyobb súlyt, 110 g-ot volt képes szállítani. Ez azonban már csak egy napig tartott, ekkor önsúlya 118 g, teherbírása 30g lett. Ha minden használat után kiszárították is a csónakot, használati élettartama meglehetősen korlátozott volt.”

Continue reading

Hajómodellek és gumicsónakok

hajó csónak modell

Élethű hadihajó modell

Az élethű hajómodellek

A élethű hajómodellek és csónakok a valóságban megépített, létező vagy létezett eredeti hajóknak meghatározott léptékben, méretarányban lekicsinyített változatai, amelyeket úszóképesre készítenek, villamos, gőz- vagy belsőégésű motoros hajtással üzemeltetnek, és modellirányító rádióval vagy más módon vezérelnek.

A NAVIGA versenykategóriái közül a következőket különböztetjük meg:

 • önjáró
 • navigációs
 • csoportos bemutató
 • egyéni bemutató.

Az önjáróhajó-modellek és gumicsónakokon belül két kategória van: kereskedelmi hajó EH és hadihajó EK.

Ezek a modelltípusok motoros hajtásúak és sem távolról, sem más módon nem irányíthatók, ill. a hajtásukba és a kormányzásukba való beavatkozást a NAVIGA szabályzata nem engedélyezi. Ezeket a hajókat vízre helyezve, egy körülhatárolt versenypályán kézi beállítással és célzással indítják. Úszásukat tehát a versenyzők távolról nem befolyásolhatják. A motoros hajtást a pálya végén egy beépített időzítőszerkezet leállítja, hogy a hajó ne haladjon túl messzire a cél- vagy oldalvonaltól.

A modellek újbóli startolása érdekében a visszaállításról a verseny rendezősége vagy a versenyző gondoskodik a rendelkezésére bocsátott csónakkal vagy gumicsónakkal.

Itt kell megemlíteni, hogy az élethű hajómodellek nagy értékűek, mert elkészítésük rendkívül munkaigényes és emellett meglehetősen törékenyek, ezért vigyázni kell épségükre, óvni kell a sérülésektől állaguk és festésük megóvására. Ezért külön erre a célra készített, méretre szabott ládákban szállítják illetve tárolják őket.

Az érvényben lévő szabályzat szerint a modell az eredeti hajó 1:10-1:200-ig bármilyen számú vagy tizedes nagyságrendű méretarányban elkészíthető, de nem lehet hosszabb 2500 mm-nél. Természetesen túlságosan kicsi méretben sem érdemes elkészíteni a hajómodellt, mert a versenyen esetleg nem tud ellenállni a szabad vizek megpróbáltatásainak (hullámzás, szél).

Az élethű modelleken és csónakokon minden egyes méretnek, résznek, fedélzeti berendezésnek meg kell egyeznie a választott eredeti méretarányával, sőt a festésnek is azonosnak kell lennie. Ha ez lehetséges, még a hajó erőgép is legyen az eredeti pontos mása, mert ez a műszaki vizsgán előnyt, pontszámot jelent. Ez természetesen csak műszakilag képzett versenyzők és modellezők számára javasolt. Continue reading

Bark gumicsónak

Bark csónak tenger

Egy Bark és irány a tenger

Télen-nyáron, esőben vagy napsütésben

Szüksége van egy vízi járműre vadászathoz, halászathoz, sportra vagy nagyobb vízi utazásokhoz? Nem áll módjában hajót vásárolni és fenntartani? A Bark gumicsónakok minden igényét kielégítik.

A Dnyepropetrovszkban gyártott, megbízható vízi eszköz jó tulajdonságairól, Oroszországtól Hollandián át Moldováig beszélnek az elégedett vásárlók. A Bark felfújható gumicsónakjai túlszárnyalják a vevők elvárásait, ár/érték arányban megelőzi minden versenytársát.

Mindent a vevőkért

A Bark gumicsónak gyártói vevőik igényeit figyelembe véve és érdekeiket szem előtt tartva dolgozták ki a tökéletes gumicsónak típusokat. Itt megtalálja a vadászathoz, halászathoz, versenyzéshez, búvárkodáshoz vagy éppen egy hosszabb tengeri úthoz ideális csónakfajtát. A szomorú ukrán valóság miatt a gumicsónakok tervezése és gyártása során a katasztrófavédelem és az ukrán hadsereg igényeit is messzemenőkig figyelembe veszi a gyártó. A háborús körülmények között nyújtott kiváló teljesítmény jó ajánlólevél minden vásárló számára.

Lemberg Bark gyár csónak

A lembergi Bark gyárban a legjobb anyagokat használják.

A Bark gumicsónakok anyaga

A Bark gyár csak kiváló minőségű PVC anyagokat használ fel gumicsónakjainak gyártása során. A gumicsónak gyártása során egy kordbársony anyagot vonnak be mindkét oldalról, több rétegben kiváló minőségű PVC-vel. Az eljárás eredményeként könnyű, olcsó, de mégis rendkívül ellenálló csónak alapanyagot kapnak.
A cég elemezte a piacon fellelhető PVC gyártó cégek termékeit: a Sioen Industries (Belgium), Pennel et Flippo (Franciaországя), Mehler Texnologies (Németország  – Valmex) és Heytex Neugersdorf. Emellett megvizsgálták a dél-koreai Wonpoong, Polytex International Co által nyújtott minőséget is, majd arra a következtetésre jutottak, hogy a német és dél-koreai gyártók termékeinek használatával és ötvözésével kaphatják a legkiválóbb gumicsónak alapanyagot.

A Bark csónakok anyaga méretüktől és használati területüktől függően 800-1100 g/m2 vastagságúak lehetnek. A gyártó minden modellje megrendelhető a legvastagabb anyagból elkészített ballon-változatban is. A csónakok alja egységesen 1100 g/m2 vastagságú PVC-bő készül.

Vízálló laminált furnér

A csónakok bizonyos részein, ahol kemény, de könnyű anyag használatára van szükség, mint például az üléseknél, laminált vízálló furnérlemezt használ a gyár. A lemezek nem csak nedvességállóak, hanem ragasztásuknak és laminált bevonatuknak köszönhetően teljesen vízállóak, így nagyon hosszú időn keresztül szolgálhatják a gumicsónak vásárlóját.

Csónak tartozék Ukrajna

Minőségi csónaktartozékok

Continue reading

Megbízható gumicsónak Ukrajnából

A Bark és Kolibri csónakok

gumicsónak Ukrajna

Kolibri gumicsónak, prémium kategória

Az ukrán hadszíntéren is bizonyítottak az Ukrajnában gyártott, jó minőségű, strapabíró és kiváló ár / érték arányú Bark és Kolibri gumicsónakok. A legjobb minőségű csónakokat nem csak halászat, horgászat, túrázás és vadászat alkalmával használhatja, motorral felszerelve nagyobb távolságok megtételére, utazásra is alkalmasak.

A magyar nyelvben megkülönböztetett csónaktípusok:

 • csónak – gerinccel rendelkező
 • ladik – lapos fenekű

Egyéb csónaktípusok: evezős csónak, motorcsónak.

A horgászatra és vadászatra gyakran használt csónaktípusok: fémcsónak, gumicsónak.

A fémből, alumíniumból készített vízi járművekhez képest a gumicsónak előnye, hogy összecsomagolt állapotban kis helyen is elfér, ezért bárhová könnyen elszállítható, az autó csomagtartójában, esetleg a hátizsákban.

Ukrajnai gumicsónak gyár

Gumicsónakok gyártása Ukrajnában

Az Ukrajnában népszerű csónaktípusok:

 • Bark
 • Kolibri

A Bark felfújhatós PVC gumicsónak típusai:

 • padló nélküli evezős
 • lamellás padlózatú, evezős
 • lamellás padlózatú, motoros
 • merev padlós, gerinces, motoros
 • R.I.B. rendszerű

A KOLIBRI csónakmárka gumicsónak típusai:

 • Evezős, felfújható gumicsónakok
 • Super Light
 • Standard
 • Profi
 • Motoros, felfújható gumicsónakok
 • Standard
 • Profi
 • R.I.B. rendszerű csónakok (Rigid Inflatable Boats) – Merev Felfújható Csónakok (Super Premium kategória)

Az Ukrajnában gyártott Bark és Kolibri gumicsónakokra a gyártó széleskörű garanciát vállal. A gyárak minden elfoglaltsághoz (horgászat, halászat, vadászat, sport) megfelelő felszereltséggel rendelkező és kiváló minőségű csónaktípust kínálnak.

Sátor, gumicsónak

Kényelmes, sátras csónak. Ideális vadászoknak és horgászok számára.

A Kolibri típus előnyös tulajdonságai között említhetjük a csónak megnövelt ballonméretét, mely nagyobb teherbíró képességet és jobb manőverezést biztosít. A kiváló tulajdonságokkal rendelkező, strapabíró és stabil csónak a gyártási technológiának és a kiválasztott anyagoknak köszönhetően rendkívül könnyű és kedvező áron hozzáférhető.

A Bark csónakoknál kiemelkedő 36 hónap garanciát kap a vásárló, mely a megfelelő használat és karbantartás mellett örök életre is szólhat. A legújabb hajótípusnál bevezették a „csúszó üléseket”, mely rendszernek köszönhetően a lehető legkényelmesebb módon helyezhetőek el az ülőhelyek, és kényelmesen utazhatnak kicsik és nagyok egyaránt.

Tengeri üdüléshez is Bark vagy Kolibri!

A nyári kikapcsolódás egyik legkézenfekvőbb színhelye a tengerpart. Magyarországról könnyen megközelíthető autópályán a horvát tengerpart, de elérhető a bolgár, a román és az ukrán tenger is. Olcsó és kényelmes, ha személyautóval vágunk neki a nyári utazásnak. A tengeri kikapcsolódás hasznos kelléke lehet a könnyen szállítható, kisméretűre összecsomagolható gumicsónak, amely horgászáshoz és búvárkodáshoz is nélkülözhetetlen, de a tengeri csónakázás nyújthat igazán maradandó élményeket. A motorral is felszerelt Bark vagy Kolibri gumicsónakok segítségével a tenger olyan szegleteiben is megismerkedhet a vízi világgal, melyre egyébként nem lenne módja. Élje át, hogy milyen érzés saját csónakban ülve szelni a habokat.

A Bark és Kolibri gumicsónakok anyaga ellenáll az UV-sugárzásnak, tehát a hosszabb tengeri kirándulások sem árthatnak neki.

Bark csónak autó teszt

Szavatoltan strapabíró és biztonságos gumicsónakok.

Biztonságban minden vízen

A túrázás, sport, tengeri kirándulás, halászat vagy vadászat közben több tényező is szavatolja a csónakban utazók biztonságát. A kiváló minőségű és tartós anyagból készült csónak ellenáll nagyobb igénybevételnek is. A ballon sérülése esetén, a kamrás szerkezetnek köszönhetően a csónak nem süllyed el, biztonságban partot érhetünk.

Javasoljuk, hogy minden alkalommal használjon mentőmellényt, mert ez szavatolhatja Ön és utasainak biztonságát és nyugodt pihenését, szórakozását. A vízen történő vadászat alkalmával álcahálót és terepszínű ruházatot használva se felejtkezzen el a biztonságról. Kapható terepszínűre festett mentő mellény illetve a terepszínű köpeny alatt is viselheti azt. Hegyi és sziklás terepen ajánlatos bukósisakot is viselni a túrák vagy sportolás alkalmával.

A gumicsónakok mellett egyéb kiegészítőkkel is állunk az Önök rendelkezésére. Vásárolhatnak: horgonyt, puha ülést, csónaksátrat vadászathoz, halászathoz, gázfőzőt (némely modellhez ajándékként jár), terepszínű esőköpenyt, horgászbottartó állványt, nyugágyat és hord táskát is. Bármilyen kiegészítőre van szüksége, mi készségesen állunk az Ön rendelkezésére, hogy zavartalanul és nyugodtan tudja használni termékeinket a legjobb körülmények között. Hasznos kiegészítő lehet a puha ülőalkalmatosságként is funkcionáló nagyméretű szerszámos táska, melyben a szükséges szerszámok és alkatrészek mellett a fegyver tartozékai vagy a horgászfelszerelés is helyet kaphat.

Az általunk forgalmazott csónakokhoz mellékelünk javítókészletet, de van rá lehetőség, hogy külön is megvásárolják azt. A gumibetétek és a kiváló minőségű és erős ragasztó egy vízhatlan kényelmes tokban kapott helyet.

Kívánság szerint több csónakból álló csomagot is összeállítunk, lehetőség van különböző színek közül választani, ezzel kapcsolatban az egyes modellek oldalán talál információt.

A csónakokhoz a megfelelő számú evezőt mellékeljük, de szükség és kívánság szerint plusz evezőket is tudunk küldeni, ha hosszabb túrára készül vadabb vizeken, ahol előfordulhat, hogy megsérül az evező.
Continue reading

Megbízható gumicsónakot kizárólag Ukrajnából vásárolhat

Csónak Ukrajna egy személy

Vadászathoz egyszemélyes csónak az ideális

A Bark és Kolibri alap és prémium kategóriák

A gumicsónak kiválóan alkalmas horgászatra, vadászatra és kisebb túrák alkalmával. Ne felejtsük el, hogy a vízi járműveken való utazás, működtetésük veszélyes üzemnek minősül. Minden használat előtt alaposan át kell vizsgálni a gumicsónak szerkezetét és anyagát, hogy tárolás vagy szállítás közben nem sérült-e meg.

A folyókon és tavakon való közlekedésnél is érdemes mentőmellényben csónakba szállni. Hideg időben különösen veszélyes, ha a vízbe esünk, ezért téli túrák, vadászatok alkalmával is legyünk óvatosak a csónakos utazások alkalmával.

Vízre szállás a csónakkal

Már a vízre bocsátásnál nagyon körültekintően kell eljárnunk, mivel sokféle akadályba ütközhetünk. A mély iszap csak kellemetlenséget okozhat, de a törött üvegek és élesebb ágak akár tragédiát is, ha úszni nem tudó személyek is vannak a társaságunkban. Az ősz folyamán sok faág eshet a folyóba és a tóba, melyek nem látszanak a víz alatt. Ezeken fennakadva hamar véget érhet a vízi kaland, ezért a csónak vízre bocsátásának helyét úgy igyekezzünk kiválasztani, hogy ott a lehető legkevesebb akadály kerüljön az utunkba.

Continue reading